Kurkuma nebo Chai Latte? Recepty, které na podzim zahřejí

 

Provoňte domov jablky, skořicí, dýní nebo zázvorem. Vyzkoušejte recepty, které zahřejí i během chladných podzimních dnů. Využijte chmurné počasí k ochutnávání netradičních kombinací koření, zeleniny i ovoce. Podzimní příroda naděluje mnoho surovin, které jsou plné vitamínů a energie. Inspirujte se několika recepty na tradiční i méně tradiční pokrmy.

1

Kurkumový čaj posílí imunitu

Indický šafrán neboli kurkuma podpoří imunitu a zmírní stres i napětí. Nápoj s výraznější chutí a špetkou skořice pozitivně ovlivní náladu během chmurných dní. Horký, do zlata zbarvený čaj si oblíbí celá rodina.

Připravte si:

  • 1 lžičku čerstvě nastrouhané kurkumy (lze použít i sušenou)
  • 0,5 lžičky strouhaného zázvoru
  • 250 ml vody
  • 1,5 lžičky medu
  • 0,5 celé skořice
  • špetku pepře
  • šťávu z citronu podle chuti

 Krok za krokem:

  • kurkumu i zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte
  • vodu přiveďte k varu v malém hrnci, přidejte zázvor s kurkumou, skořicí a pepřem
  • nechte asi 5 min vařit
  • sceďte, oslaďte medem, dochuťte citronem
  • podávejte v hrnečku ještě horké a ozdobené plátkem citronu

Chai Latte: lahodné zahřátí

Variace černého čaje a mléka snadno nahradí kávu a pohladí na duši. Intenzivní chuť v kombinaci se skořicí a kardamonem posílí tělo a zahřeje. Uvařte si plný hrnek voňavého nápoje a užijte chvíle odpočinku.

Připravte si:

  • 3 sáčky černého čaje
  • 700 ml vody
  • 500 ml mléka
  • 2 lžičky skořice
  • 5 plátků čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku kardamonu
  • med

Krok za krokem:

  • koření společně s vodou a třemi sáčky čaje vložte do hrnce a přiveďte k varu
  • následně sceďte a vlijte horkou tekutinu do ¾  hrnku
  • před podáváním dochuťte medem a dolijte našlehaným vlažným mlékem
  • ozdobte mletou skořicí

Posilující mrkvová polévka se špetkou zázvoru

Zázvor je považován za všelék. Oblíbený je především v klasické formě čaje v kombinaci s medem a skořicí. Zkuste si uvařit polévku z betakarotenem nabité kořenové zeleniny společně se zázvorem. Krémová polévka zahřeje na těle i duši.

Připravte si:

  • 4 čerstvé mrkve
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • máslo nebo olej
  • slunečnicová semínka
  • pepř
  • sůl

Krok za krokem:

  • na másle orestujte na drobno nakrájenou šalotku a jednu lžičku nastrouhaného zázvoru
  • přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, zalijte vývarem a 30 min vařte
  • po změknutí mrkve rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladka
  • přidejte druhou lžičku zázvoru, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti
  • promíchejte a nechte prohřát
  • podávejte do misky nebo hlubokého talíře ozdobené slunečnicovými semínky

2

Lahodné dýňové rizoto 

Oranžová kráska nemusí zdobit pouze vaše interiéry a terasy. Ochutnejte její lahodnou chuť a ozdobte talíře výborným a velice snadným pokrmem z dýně Hokaido. Někdy označované jako “vitamínový zázrak podzimu”.

Připravte si:

  • 1 kg dýně Hokaido
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 40 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 250 g rýže na rizoto (nejlépe kulatozrnné) 
  • 1 skleničku bílého suchého vína
  • 1 menší cibuli
  • parmezán
  • pepř
  • sůl

Krok za krokem:

  • dýni nakrájenou na kostky smíchejte s olejem a pečte v troubě na 200°C asi 25 min
  • rýži uvařte v části vývaru
  • v druhém hrnci zpěňte máslo s nadrobno nakrájenou cibulí
  • k cibuli přidejte uvařenou rýži a zalijte sklenicí vína
  • víno nechte pozvolna odpařit, pravidelně míchejte
  • ¾ pečené dýně rozmixujte do hladka a vmíchejte do rýže s cibulí
  • do vzniklé směsi přidejte část nastrouhaného parmazánu a plátek másla
  • zbytek dýně nakrájejte na menší kostky a vmíchejte do rizota
  • ozdobte nastrouhaným parmazánem
  • krémové rizoto podávejte ihned na předehřáté talíře

Tip: Dýni můžete rozmixovat celou, záleží na vaší chuti a preferencích.

Křehký jablkový koláč se skořicí, ořechy a medem

Sladké potěšení proti melancholické náladě. Oslaďte si život chutnou dobrotou s přísadami ze zahrádky. Jablka jsou navíc vyhlášenou bombou vitamínů a pro tělo nezbytných prvků.

Připravte si:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 700 g jablek
  • 2 - 3 vejce
  • šťávu z 1 citronu
  • med nebo cukr
  • skořici
  • špetku soli
  • rozinky podle chuti

Krok za krokem:

  • smíchejte mouku, máslo, sůl a žloutky
  • vytvořte těsto, které nechte asi 30 min odpočinout v lednici
  • jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostky, smíchejte s citronovou šťávou a skořicí
  • ořechy nasekejte na kousky
  • těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na placku do dortové formy
  • na vyválené těsto naskládejte jablka, posypte ořechy, přidejte med a rozinky
  • pečte v troubě na 180°C asi 20 - 30 min
  • z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh
  • sníh navrstvěte na jablka a pečte dozlatova dalších 5 - 10 min
  • koláč nechce vychladnou a krájejte ostrým nožem
  • podávejte jemně pocukrované

3

 

Toužíte po inspiraci a nápadech?
Vstupte svým e-mailem do světa SCANDI inspirace.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné