Kurkuma nebo Chai Latte? Recepty, které na podzim zahřejí

 

Provoňte domov jablky, skořicí, dýní nebo zázvorem. Vyzkoušejte recepty, které zahřejí i během chladných podzimních dnů. Využijte chmurné počasí k ochutnávání netradičních kombinací koření, zeleniny i ovoce. Podzimní příroda naděluje mnoho surovin, které jsou plné vitamínů a energie. Inspirujte se několika recepty na tradiční i méně tradiční pokrmy.

1

Kurkumový čaj posílí imunitu

Indický šafrán neboli kurkuma podpoří imunitu a zmírní stres i napětí. Nápoj s výraznější chutí a špetkou skořice pozitivně ovlivní náladu během chmurných dní. Horký, do zlata zbarvený čaj si oblíbí celá rodina.

Připravte si:

  • 1 lžičku čerstvě nastrouhané kurkumy (lze použít i sušenou)
  • 0,5 lžičky strouhaného zázvoru
  • 250 ml vody
  • 1,5 lžičky medu
  • 0,5 celé skořice
  • špetku pepře
  • šťávu z citronu podle chuti

 Krok za krokem:

  • kurkumu i zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte
  • vodu přiveďte k varu v malém hrnci, přidejte zázvor s kurkumou, skořicí a pepřem
  • nechte asi 5 min vařit
  • sceďte, oslaďte medem, dochuťte citronem
  • podávejte v hrnečku ještě horké a ozdobené plátkem citronu

Chai Latte: lahodné zahřátí

Variace černého čaje a mléka snadno nahradí kávu a pohladí na duši. Intenzivní chuť v kombinaci se skořicí a kardamonem posílí tělo a zahřeje. Uvařte si plný hrnek voňavého nápoje a užijte chvíle odpočinku.

Připravte si:

  • 3 sáčky černého čaje
  • 700 ml vody
  • 500 ml mléka
  • 2 lžičky skořice
  • 5 plátků čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku kardamonu
  • med

Krok za krokem:

  • koření společně s vodou a třemi sáčky čaje vložte do hrnce a přiveďte k varu
  • následně sceďte a vlijte horkou tekutinu do ¾  hrnku
  • před podáváním dochuťte medem a dolijte našlehaným vlažným mlékem
  • ozdobte mletou skořicí

Posilující mrkvová polévka se špetkou zázvoru

Zázvor je považován za všelék. Oblíbený je především v klasické formě čaje v kombinaci s medem a skořicí. Zkuste si uvařit polévku z betakarotenem nabité kořenové zeleniny společně se zázvorem. Krémová polévka zahřeje na těle i duši.

Připravte si:

  • 4 čerstvé mrkve
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • máslo nebo olej
  • slunečnicová semínka
  • pepř
  • sůl

Krok za krokem:

  • na másle orestujte na drobno nakrájenou šalotku a jednu lžičku nastrouhaného zázvoru
  • přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, zalijte vývarem a 30 min vařte
  • po změknutí mrkve rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladka
  • přidejte druhou lžičku zázvoru, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti
  • promíchejte a nechte prohřát
  • podávejte do misky nebo hlubokého talíře ozdobené slunečnicovými semínky

2

Lahodné dýňové rizoto 

Oranžová kráska nemusí zdobit pouze vaše interiéry a terasy. Ochutnejte její lahodnou chuť a ozdobte talíře výborným a velice snadným pokrmem z dýně Hokaido. Někdy označované jako “vitamínový zázrak podzimu”.

Připravte si:

  • 1 kg dýně Hokaido
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 40 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 250 g rýže na rizoto (nejlépe kulatozrnné) 
  • 1 skleničku bílého suchého vína
  • 1 menší cibuli
  • parmezán
  • pepř
  • sůl

Krok za krokem:

  • dýni nakrájenou na kostky smíchejte s olejem a pečte v troubě na 200°C asi 25 min
  • rýži uvařte v části vývaru
  • v druhém hrnci zpěňte máslo s nadrobno nakrájenou cibulí
  • k cibuli přidejte uvařenou rýži a zalijte sklenicí vína
  • víno nechte pozvolna odpařit, pravidelně míchejte
  • ¾ pečené dýně rozmixujte do hladka a vmíchejte do rýže s cibulí
  • do vzniklé směsi přidejte část nastrouhaného parmazánu a plátek másla
  • zbytek dýně nakrájejte na menší kostky a vmíchejte do rizota
  • ozdobte nastrouhaným parmazánem
  • krémové rizoto podávejte ihned na předehřáté talíře

Tip: Dýni můžete rozmixovat celou, záleží na vaší chuti a preferencích.

Křehký jablkový koláč se skořicí, ořechy a medem

Sladké potěšení proti melancholické náladě. Oslaďte si život chutnou dobrotou s přísadami ze zahrádky. Jablka jsou navíc vyhlášenou bombou vitamínů a pro tělo nezbytných prvků.

Připravte si:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 700 g jablek
  • 2 - 3 vejce
  • šťávu z 1 citronu
  • med nebo cukr
  • skořici
  • špetku soli
  • rozinky podle chuti

Krok za krokem:

  • smíchejte mouku, máslo, sůl a žloutky
  • vytvořte těsto, které nechte asi 30 min odpočinout v lednici
  • jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostky, smíchejte s citronovou šťávou a skořicí
  • ořechy nasekejte na kousky
  • těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na placku do dortové formy
  • na vyválené těsto naskládejte jablka, posypte ořechy, přidejte med a rozinky
  • pečte v troubě na 180°C asi 20 - 30 min
  • z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh
  • sníh navrstvěte na jablka a pečte dozlatova dalších 5 - 10 min
  • koláč nechce vychladnou a krájejte ostrým nožem
  • podávejte jemně pocukrované

3

 

Toužíte po inspiraci a nápadech?
Vstupte svým e-mailem do světa SCANDI inspirace.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení