5+1 rychlé recepty na vánoční skandinávské cukroví

 

Vánoční interiér laděný do skandinávského stylu provoňte klasickým severským cukrovím. Vůně skořice, zázvoru i koňaku vnese do prostoru harmonii a rovnováhu. Skandinávci připravují pochutiny během adventu, stejně jako my. Upečte si skandinávské cukroví, které nesmí chybět na štědrovečerním stole, třeba hned teď. Jdeme na to.

1.Piparit - finské perníčky

Existuje několik druhů perníkového těsta. Piparit se vyrábí s příměsí hřebíčku a zázvoru. Těsto se snadno válí a perníčky jsou jemné a měkké. Klasické vánoční tvary můžete ozdobit bílou polevou.

Počet kusů: cca 150 ks Časová náročnost: 2 h + 10 h chladnutí

Připravte si:

  • 2 dl cukrového sirupu/medu
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého ​​nového koření
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička zázvoru
  • 400 g másla
  • 5 dl cukru
  • 1 vejce
  • 2 dl šlehačky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 14 dl hladké mouky
  • špetka soli

Krok za krokem:

  • zahřejte sirup, přidejte skořici, nové koření, zázvor a hřebíček 
  • vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte vejce
  • do máslové pěny vlijte vychladlou sirupovou směs, mouku s kypřícím práškem a smetanu
  • rychle promíchejte, aby těsto neztuhlo
  • nechte ho odpočinout v chladu, nejlépe do druhého dne
  • těsto rozdělte na několik částí
  • vždy jednu část vyválejte na tenký plát a vykrájejte perníčky
  • pečte na pečícím papíru na 200 °C asi 5 min

Perníček

2. Finská rýžová kaše

Tradiční finská snídaně na Štědrý den, tedy 24. prosince. Kaše se však často objevuje i na samotné štědrovečerní tabuli. Rýžová kaše se připravuje ve velkých hrncích a podává se posypaná skořicí a s plátkem másla.

Časová náročnost: 30 min

Připravte si:

  • 0,5 l vody
  • 1,5 l mléka
  • 4 dl rýže
  • 1 lžičku soli
  • moučkový cukr

Krok za krokem:

  • vodu s mlékem přiveďte k varu
  • rýži propláchněte a vložte do hrnce s mlékem a vodou
  • nechte vařit do konzistence husté kaše
  • lžička soli pomůže proti nechtěnému připalování
  • vložte do misek, ozdobte skořicí, cukrem a máslem

3. Joulutortut - koláčky s povidly

Hvězdicové koláče, které nesmí o finských vánočních svátcích chybět. Tradiční joulutorut jsou plněné švestkovými povidly a vyráběné z máslového těsta, může být však i listové. Koláčky se pečou především v období adventu a servírují na velké porcelánové podnosy.

Počet kusů: cca 20 ks Časová náročnost: 1 h

Připravte si:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 švestková povidla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Krok za krokem:

  • listové těsto rozválejte
  • pomocí nože nakrájejte na pravidelné čtverce
  • v krajích čtverce udělejte řezy vždy směrem do středu (nakrojení do úhlopříčky)
  • do středu čtverce vložte lžičku povidel
  • tvořte hvězdičky - postupně přikládejte pravé rohy (vzniklé řezem) do středu na povidla, čímž vznikne tvar hvězdy nebo větrníku
  • potřete rozšlehaným vejcem
  • vložte na pečící papír
  • pečte 10 - 15 min na 225°C
  • po vychladnutí posypte moučkovým cukrem

hvězda

4. Tryffel - čokoládové lanýže

Švédy oblíbený čokoládový lanýž tzv. tryffel. Plná chuť hořké čokolády ve spojení s koňakem vykouzlí úsměv na tváři. Lanýže lze ochutit různými způsoby, fantazii se meze nekladou.

 Počet kusů: cca 35 ks  Časová náročnost: 1,5 h

Připravte si:

  • 300 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • kakao
  • 2 lžíce koňaku nebo rumu dle chuti

Krok za krokem:

  • smetanu a máslo povařte, čokoládu rozlámejte na malé kusy
  • kusy čokolády vložte do horké smetany a vařte, aby se čokoláda rozpustila
  • do vzniklé husté směsi přidejte koňak či rum
  • směs nechte ztuhnout v lednici (min. 3 h)
  • poté tvořte malé kuličky pomocí lžičky
  • na závěr obalte v kakau

 truff

5. Hallongrottor - máslové košíčky

Švédské máslové košíčky s marmeládou. Hallongrottor se svojí chutí podobají našemu lineckému cukroví. Košíčky se pečou během celého roku jsou velice oblíbené a chutné, proto je také zařazují na sváteční tabuli.

Počet kusů: cca 30 ks  Časová náročnost: 1,5 h

Připravte si:

  • 270 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • vanilkový cukr
  • lžička kypřícího prášku
  • malé papírové košíčky
  • marmeláda

Krok za krokem:

  • smíchejte mouku, kypřící prášek a cukr
  • malé kostky másla přidejte do přísad a hnětejte, dokud nevznikne hladké těsto
  • rukou vytvořte malé kuličky, které vložte do papírových košíčků
  • do středu kuličky udělejte vařečkou malou díru
  • do té vsuňte marmeládu
  • pečte do zlatova, přibližně 8 min na 200 °C

linecké

TIP NAVÍC: GLÖGI - svařený punč

Tradiční a oblíbený finský svařák. Finové během adventu pijí jejich tradiční vánoční punč neboli glögi, který provoní více druhů koření, červené víno a kousek čerstvého zázvoru. Ten zajistí přiměřeně ostrou chuť, která zahřeje i během ledových dní.

Časová náročnost: 45 min

Připravte si:

  • 0,75 l červeného suchého vína
  • 3 dl rybízového džusu
  • 1-2 ks pomerančů
  • 2 ks celé skořice
  • 2 ks badyánu
  • 10 ks hřebíčku
  • 2 dl cukru krupice
  • malý kousek zázvoru (1-2 cm)
  • hrst nakrájených mandlí

Krok za krokem:

  • rybízový džus, šťávu z jednoho pomeranče a cukr přiveďte k varu
  • vařte cca 8 min do husté kaše (konzistence podobná medu)
  • na mírném ohni do směsi přidejte koření a červené víno
  • nechte prohřát, nakonec přidejte mandle
  • podávejte v hrnku, ozdobte plátkem pomeranče, podle chutí přidejte vodku nebo jiný destilát 

svařák

 

Pečení skandinávského cukroví není nikterak náročné. Stane se skvělou zábavou pro celou rodinu v době adventu. Najděte si v čase shonu i chvíli sami pro sebe s hrnečkem finského punče v ruce. Pusťte si koledy, ať české nebo severské. Dánové na Vánoce zpívají oblíbenou píseň Det kimer nu til julefest a užívají si tanec s nejbližšími. God jul og godt nytt år aneb Veselé Vánoce a šťastný nový rok všem.

 

Toužíte po inspiraci a nápadech?
Vstupte svým e-mailem do světa SCANDI inspirace.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení