Vánoční interiér laděný do skandinávského stylu provoňte klasickým severským cukrovím. Vůně skořice, zázvoru i koňaku vnese do prostoru harmonii a rovnováhu. Skandinávci připravují pochutiny během adventu, stejně jako my. Upečte si skandinávské cukroví, které nesmí chybět na štědrovečerním stole, třeba hned teď. Jdeme na to.
1.Piparit - finské perníčky
Existuje několik druhů perníkového těsta. Piparit se vyrábí s příměsí hřebíčku a zázvoru. Těsto se snadno válí a perníčky jsou jemné a měkké. Klasické vánoční tvary můžete ozdobit bílou polevou.
Počet kusů: cca 150 ks Časová náročnost: 2 h + 10 h chladnutí
Připravte si:
- 2 dl cukrového sirupu/medu
 - 2 lžičky skořice
 - 1 lžička mletého nového koření
 - 1 lžička hřebíčku
 - 1 lžička zázvoru
 - 400 g másla
 - 5 dl cukru
 - 1 vejce
 - 2 dl šlehačky
 - 3 lžičky prášku do pečiva
 - 14 dl hladké mouky
 - špetka soli
 
Krok za krokem:
- zahřejte sirup, přidejte skořici, nové koření, zázvor a hřebíček
 - vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte vejce
 - do máslové pěny vlijte vychladlou sirupovou směs, mouku s kypřícím práškem a smetanu
 - rychle promíchejte, aby těsto neztuhlo
 - nechte ho odpočinout v chladu, nejlépe do druhého dne
 - těsto rozdělte na několik částí
 - vždy jednu část vyválejte na tenký plát a vykrájejte perníčky
 - pečte na pečícím papíru na 200 °C asi 5 min
 

2. Finská rýžová kaše
Tradiční finská snídaně na Štědrý den, tedy 24. prosince. Kaše se však často objevuje i na samotné štědrovečerní tabuli. Rýžová kaše se připravuje ve velkých hrncích a podává se posypaná skořicí a s plátkem másla.
Časová náročnost: 30 min
Připravte si:
- 0,5 l vody
 - 1,5 l mléka
 - 4 dl rýže
 - 1 lžičku soli
 - moučkový cukr
 
Krok za krokem:
- vodu s mlékem přiveďte k varu
 - rýži propláchněte a vložte do hrnce s mlékem a vodou
 - nechte vařit do konzistence husté kaše
 - lžička soli pomůže proti nechtěnému připalování
 - vložte do misek, ozdobte skořicí, cukrem a máslem
 
3. Joulutortut - koláčky s povidly
Hvězdicové koláče, které nesmí o finských vánočních svátcích chybět. Tradiční joulutorut jsou plněné švestkovými povidly a vyráběné z máslového těsta, může být však i listové. Koláčky se pečou především v období adventu a servírují na velké porcelánové podnosy.
Počet kusů: cca 20 ks Časová náročnost: 1 h
Připravte si:
- 1 balení listového těsta
 - 1 švestková povidla
 - 1 vejce
 - moučkový cukr
 
Krok za krokem:
- listové těsto rozválejte
 - pomocí nože nakrájejte na pravidelné čtverce
 - v krajích čtverce udělejte řezy vždy směrem do středu (nakrojení do úhlopříčky)
 - do středu čtverce vložte lžičku povidel
 - tvořte hvězdičky - postupně přikládejte pravé rohy (vzniklé řezem) do středu na povidla, čímž vznikne tvar hvězdy nebo větrníku
 - potřete rozšlehaným vejcem
 - vložte na pečící papír
 - pečte 10 - 15 min na 225°C
 - po vychladnutí posypte moučkovým cukrem
 

4. Tryffel - čokoládové lanýže
Švédy oblíbený čokoládový lanýž tzv. tryffel. Plná chuť hořké čokolády ve spojení s koňakem vykouzlí úsměv na tváři. Lanýže lze ochutit různými způsoby, fantazii se meze nekladou.
Počet kusů: cca 35 ks Časová náročnost: 1,5 h
Připravte si:
- 300 g kvalitní hořké čokolády
 - 2 dl smetany ke šlehání
 - 20 g másla
 - kakao
 - 2 lžíce koňaku nebo rumu dle chuti
 
Krok za krokem:
- smetanu a máslo povařte, čokoládu rozlámejte na malé kusy
 - kusy čokolády vložte do horké smetany a vařte, aby se čokoláda rozpustila
 - do vzniklé husté směsi přidejte koňak či rum
 - směs nechte ztuhnout v lednici (min. 3 h)
 - poté tvořte malé kuličky pomocí lžičky
 - na závěr obalte v kakau
 
 
5. Hallongrottor - máslové košíčky
Švédské máslové košíčky s marmeládou. Hallongrottor se svojí chutí podobají našemu lineckému cukroví. Košíčky se pečou během celého roku jsou velice oblíbené a chutné, proto je také zařazují na sváteční tabuli.
Počet kusů: cca 30 ks Časová náročnost: 1,5 h
Připravte si:
- 270 g hladké mouky
 - 200 g másla
 - 90 g cukru krystal
 - vanilkový cukr
 - lžička kypřícího prášku
 - malé papírové košíčky
 - marmeláda
 
Krok za krokem:
- smíchejte mouku, kypřící prášek a cukr
 - malé kostky másla přidejte do přísad a hnětejte, dokud nevznikne hladké těsto
 - rukou vytvořte malé kuličky, které vložte do papírových košíčků
 - do středu kuličky udělejte vařečkou malou díru
 - do té vsuňte marmeládu
 - pečte do zlatova, přibližně 8 min na 200 °C
 

TIP NAVÍC: GLÖGI - svařený punč
Tradiční a oblíbený finský svařák. Finové během adventu pijí jejich tradiční vánoční punč neboli glögi, který provoní více druhů koření, červené víno a kousek čerstvého zázvoru. Ten zajistí přiměřeně ostrou chuť, která zahřeje i během ledových dní.
Časová náročnost: 45 min
Připravte si:
- 0,75 l červeného suchého vína
 - 3 dl rybízového džusu
 - 1-2 ks pomerančů
 - 2 ks celé skořice
 - 2 ks badyánu
 - 10 ks hřebíčku
 - 2 dl cukru krupice
 - malý kousek zázvoru (1-2 cm)
 - hrst nakrájených mandlí
 
Krok za krokem:
- rybízový džus, šťávu z jednoho pomeranče a cukr přiveďte k varu
 - vařte cca 8 min do husté kaše (konzistence podobná medu)
 - na mírném ohni do směsi přidejte koření a červené víno
 - nechte prohřát, nakonec přidejte mandle
 - podávejte v hrnku, ozdobte plátkem pomeranče, podle chutí přidejte vodku nebo jiný destilát
 

Pečení skandinávského cukroví není nikterak náročné. Stane se skvělou zábavou pro celou rodinu v době adventu. Najděte si v čase shonu i chvíli sami pro sebe s hrnečkem finského punče v ruce. Pusťte si koledy, ať české nebo severské. Dánové na Vánoce zpívají oblíbenou píseň Det kimer nu til julefest a užívají si tanec s nejbližšími. God jul og godt nytt år aneb Veselé Vánoce a šťastný nový rok všem.
